Zásadou zdravého stravování je používání základních, průmyslově nezpracovaných potravin v nejlepší dostupné kvalitě. Při jejich nákupu je potřeba číst etikety se složením potravin, eventuálně dát pozor na čerstvost a zralost. Pokračování textu Výběr potravin pro sestavení „zdravého talíře“
Archiv štítku: potraviny
Zdravý talíř
Pojem „zdravý talíř” vznikl před několika lety v USA (www.health.harvard.edu/staying-healthy/healthy-eating-plate). Jde o velmi praktickou pomůcku, která jednoduše demonstruje zdravé stravování. Stačí si představit větší talíř, na který v duchu naskládáme všechno, co se chystáme za den sníst. Pokud se chceme stravovat zdravě, výsledek by měl být následující: Pokračování textu Zdravý talíř
Jaká onemocnění jsou spojena s podváhou?
Nízká váha nebo skokový úbytek váhy, obzvláště ve spojení s dalšími příznaky, jsou projevem nemoci. Podváha či úbytek váhy je spíše jejím důsledkem nebo projevem než její příčinou. Pokud máte diagnostikované nějaké chronické onemocnění, pokles váhy může být známkou jeho zhoršení.
Pokračování textu Jaká onemocnění jsou spojena s podváhou?
Maso ve výživě
Člověk je od přírody všežravec, a proto je maso nedílnou složkou vyváženého jídelníčku. Pokud nepatříte mezi vegetariány či vegany, nemusíte hledat alternativy a můžete si ho dopřát téměř každý den. Dobré je však vědět, jaké je pro častou konzumaci ideální a také jak ho vhodně upravit. Kromě samotného masa jsou velmi oblíbené uzeniny a mezi nimi je potřeba vybírat ještě pečlivěji.
Pokračování textu Maso ve výživě
Mléko a mléčné výrobky patří ke zdravému přibírání
Mléčné výroby jsou kvalitním zdrojem bílkovin. Jejich dostatečné množství v jídelníčku je důležité u lidí, kteří chtějí přibrat, zhubnout i udržet svou váhu, jelikož právě bílkoviny pomáhají budovat a zachovat svalovou hmotu. Mléko dále obsahuje vápník, hořčík, železo, jód, vitamín D a další prospěšné látky.
Pokračování textu Mléko a mléčné výrobky patří ke zdravému přibírání
Zelenina – nezapomínejte na ni
Pravidelná konzumace zeleniny je velmi důležitá. Dokáže totiž vyvážit některé nezdravé stravovací návyky. Zeleninu můžete jíst syrovou nebo tepelně upravenou. Když ji vybíráte, preferujte sezónní, která tělu svědčí nejvíce. I u zeleniny je samozřejmě důležitá pestrost, její druhy proto střídejte.
Pokračování textu Zelenina – nezapomínejte na ni
Pokud chcete přibrat, dopřejte si ovoce
Ovoce patří do zdravého jídelníčku, jelikož obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky a další cenné látky. Je také zdrojem jednoduchých sacharidů a rychle tedy tělu dodá chybějící energii. Díky vyššímu obsahu vlákniny zasytí a má příznivé účinky na trávicí soustavu.
Pokračování textu Pokud chcete přibrat, dopřejte si ovoce
Chalva – zdravá pochoutka, která dodá energii
Také rádi mlsáte a pak si to vyčítáte? Existují pochoutky, které našemu zdraví nijak neuškodí, ba naopak a dodají vám potřebnou energii. Všichni moc dobře známe oblíbený turecký med. O něco méně známá je u nás chalva. Jde o delikatesu podobnou tureckému medu. Je velice výživná, protože obsahuje sacharidy, rostlinné tuky i bílkoviny. Tedy přesně to, co naše tělo potřebuje pro nabírání váhy. A navíc chutná nejen dospělým, ale také dětem.
Pokračování textu Chalva – zdravá pochoutka, která dodá energii
Luštěniny, kvalitní zdroj sacharidů a bílkovin
S luštěninami se na talíři nejčastěji setkáte ve formě příloh. Běžně se přidávají také do polévek nebo do salátů. Jedí se jako uvařené nebo i syrové a naklíčené. Velké oblibě se těší především mezi vegany a vegetariány, kteří je často konzumují jako hlavní chod. V porovnání s obilovinami luštěniny obsahují nejen samotné sacharidy, ale jsou v nich ve větším množství zastoupeny také kvalitní rostlinné bílkoviny. Jestliže chcete zdravě přibrat, luštěniny vám určitě doporučujeme zařadit do jídelníčku.
Pokračování textu Luštěniny, kvalitní zdroj sacharidů a bílkovin
Obiloviny – výborný zdroj energie
Obiloviny, označované též jako cereálie, jsou základní složkou lidské potravy již po staletí. Ačkoliv některé moderní výživové směry doporučují obiloviny ve stravě omezit, stále představují základ výživové pyramidy. Naše tělo je vnímá jako komplexní zdroj sacharidů a čerpá z nich většinu energie.
Pokračování textu Obiloviny – výborný zdroj energie