Podíl sacharidů a tuků v jídelníčku je velmi individuální. Někdo velmi dobře zdravotně prospívá při vysoko-sacharidovém režimu s omezením tuků, jiný nedá dopustit na ketogenní režim s minimem sacharidů a vysokým příjmem tuků. Já osobně považuji za optimální podíl sacharidů na celkovém energetickém příjmu cca 30-50 %. Při příjmu 2000 kcal to znamená 150-250 g sacharidů., dalších 10-15 % tvoří bílkoviny a 30-50 % zdravé tuky. Pokračování textu Jaké sacharidy zařadit do jídelníčku
Archiv štítku: sacharidy
Proč nám strava s vysokým glykemickým indexem škodí
Sacharidy jsou pro nás hlavním zdrojem energie, ale zároveň jsou jednou z hlavních příčin obezity a dalších vážných zdravotních problémů. Pro pochopení, proč nám některé sacharidy škodí a jiné prospívají, nám pomohou dva výchozí termíny, ve kterých je dobré se orientovat. Jde o glykemický index a glykemickou nálož. Pokračování textu Proč nám strava s vysokým glykemickým indexem škodí
Sacharidy
Sacharidy (cukry, uhlovodany) jsou pro nás, spolu s tuky, hlavním zdrojem energie. Potřebujeme je pro správné fungování centrálního nervového systému a pro udržování stálé hladiny cukru v krvi (glykémie). Ve formě jaterního a svalového glykogenu tvoří energetickou rezervu organismu. Pokračování textu Sacharidy