Tuky - růže z másla

Tuky – nebojte se jich

Tuky mají nezastupitelnou roli v našem organismus. Spolu se sacharidy a s bílkovinami patří mezi základní živiny. Na celodenním příjmu energie by se měly podílet přibližně z 30 až 35 %. Když chcete přibrat, můžete jich konzumovat i více. Dejte si ale pozor na to, jaké tuky si vyberete.

Základní rozdělení tuků

Hlavní dělení tuků je na živočišné a rostlinné. Tuky pocházející ze živočišných zdrojů mají ve většině případů vyšší obsah nasycených mastných kyselin a jsou proto rizikovější než tuky rostlinného původu. Jedná se o tuk z masa nebo o mléčný tuk. Oba se mohou podílet na zvyšování hladiny škodlivého LDL cholesterolu.

Výjimku představují ryby, které naopak obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny (omega-3 a omega-6). Vhodná je též konzumace semínek nebo ořechů. I ty můžeme označit za skvělý zdroj nenasycených mastných kyselin.

Speciální kategorií jsou trans nenasycené mastné kyseliny. Vyrábějí se ztužováním levných rostlinných olejů a jsou pro naše zdraví škodlivé, jelikož zvyšují hladinu LDL cholesterolu a mohou způsobit onemocnění srdce a cév. Zároveň snižují hladinu prospěšného HDL cholesterolu.

Jaké pozitivní dopady má konzumace tuků na náš organismus

Jestliže chcete přibrat, s pomocí tuků to snadno dokážete. Tuky mají přibližně dvojnásobnou energetickou hodnotu v porovnání se sacharidy a s bílkovinami (1 g tuku má 9 kcal). Aby vás zasytily, stačí jich sníst menší množství.

V tucích se rozpouští mnoho důležitých látek, zajišťujících správné fungování organismu. Jedná se především o vitamíny, antioxidanty, steroly a další ochranné látky. Tuky jsou také nositeli chuti – jídlo s obsahem tuku bude chutnější než bez něj.

Optimální příjem tuků

Průměrný člověk by měl přijmout přibližně 70 až 90 gramů tuku denně. Jestliže chcete hubnout, je potřeba tuky omezit, ale nikdy je úplně nevyřazujte (vždy jich přijímejte alespoň 45 g). Když naopak přibíráte, můžete se při jejich konzumaci pohybovat na horní hranici.