Chalva s mandlemi

Chalva – zdravá pochoutka, která dodá energii

Také rádi mlsáte a pak si to vyčítáte? Existují pochoutky, které našemu zdraví nijak neuškodí, ba naopak a dodají vám potřebnou energii. Všichni moc dobře známe oblíbený turecký med. O něco méně známá je u nás chalva. Jde o delikatesu podobnou tureckému medu. Je velice výživná, protože obsahuje sacharidy, rostlinné tukybílkoviny. Tedy přesně to, co naše tělo potřebuje pro nabírání váhy. A navíc chutná nejen dospělým, ale také dětem.

Co je to chalva?

Samotný název pochází původem z arabštiny. Chalva může mít mnoho podob, základem je pasta z olejnatých semen, nejčastěji sezamových. Nejoblíbenější je v oblasti Středozemního moře a na Balkánu. Většina typů této pochoutky má tuhou konzistenci, ovšem lze ji sehnat také v sušší nebo drobivé podobě. Záleží na vaší chuti, a co máte rádi. V Indii, Pákistánu a Iránu místní dávají přednost rosolovitější semolina halva.


Řecká chalva – seznamte se s ní ve videu

 


Sladká, chutná a zdravá

Oblíbili jste si orientální kuchyni? Pak vám jistě neunikne chalva, kterou v Turecku lidé konzumují stejně pravidelně, jako Češi pivo. Ovšem chalva je neodmyslitelně spojena se zdravým stravováním, přestože je velmi sladká. Jestliže se snažíte zatím bez úspěchu přibrat, zařaďte chalvu do svého jídelníčku.

Proč je chalva tak zdravá?

Jde o zcela přírodní sladkou pochoutku, která je složena z rozemletých sezamových semínek smíchaných s medem. Existuje několik variant chalvy, oblíbené jsou také slunečnicová semínka oslazená cukrovým sirupem. Přidávají se různé suroviny, například sušené meruňky či rozinky. Ať už dáte přednost jakékoliv variantě, vždy máte zdravou a energeticky vydatnou svačinu, která zažene hlad, ať jste kdekoliv.

Tento produkt se vyrábí z čistě přírodních surovin. Neobsahuje žádné konzervanty ani jinou chemickou úpravu. Je plná kvalitních látek, jako je hořčík, železo a draslík. Chalva je vhodná také pro sportovce a malé děti, kterým navíc bude chutnat. Sezamová semínka jsou významným zdrojem vlákniny.


Chalva s vanilkou
Sezamová chalva s vanilkovou příchutí

Chalva bohužel nepatří k běžnému sortimentu českých obchodů. Pokud ji nenajdete ve svém oblíbeném kamenném obchodu, pak ji určitě seženete v některém e-shopu.


Jak chalvu konzumovat?

Protože je velice sladká, obvykle vám stačí malý kousek (nebo ve formě tyčinky). Zasytí vás a zažene potřebu mlsat. Lze ji také kombinovat s různými nápoji, například ke kávě, k čaji nebo také s bílým vínem. Pokud chcete, aby povolila, můžete ji zapékat v alobalu (přibližně 10 minut, než zkaramelizuje). Chutná je také v jogurtech či do salátů.