Mléko do kterého spadla malina

Mléko a mléčné výrobky patří ke zdravému přibírání

Mléčné výroby jsou kvalitním zdrojem bílkovin. Jejich dostatečné množství v jídelníčku je důležité u lidí, kteří chtějí přibrat, zhubnout i udržet svou váhu, jelikož právě bílkoviny pomáhají budovat a zachovat svalovou hmotu. Mléko dále obsahuje vápník, hořčík, železo, jód, vitamín D a další prospěšné látky.

Jaké produkty z mléka zařadit do jídelníčku

Mléčných výrobků je na pultech obchodů mnoho, a pokud se snažíte přibrat, nemusíte se při jejich výběru příliš omezovat. Přednost by však měly mít mléčné produkty s nižším obsahem tuku (označované jako nízkotučné nebo polotučné). Mléko totiž obsahuje nasycené tuky, jejichž nadměrná konzumace může zapříčinit různé zdravotní problémy.

Výživoví poradci tak doporučují vsadit na nízkotučné a polotučné mléko, bílé a kvalitní ovocné jogurty (kolem 3 % tuku), jogurtová mléka, kefíry, podmáslí, nízkotučné či polotučné tvarohy, na zakysanou smetanu a na nízkotučné či polotučné sýry (ideálně s obsahem 20 až 30 % tuku v sušině). Mezi oblíbené sýry patří například cottage, mozzarella nebo eidam. Protože potřebujete nabrat na váze, dopřejte si občas i smetanové jogurty, tučné sýry a tvarohy, šlehačku či kondenzované mléko.

Pozor na laktózu

Stravitelnost mléčných výrobků komplikuje obsah laktózy (mléčného cukru), který může způsobovat potravinovou alergii. Pokud jí však netrpíte, neměli byste se produktům z mléka vyhýbat, jelikož jsou jedním z nejlepších zdrojů vápníku pro naše tělo. V případě alergických projevů doporučujeme sáhnout po rostlinných alternativách z rýže, sóji, ovsa nebo ořechů.

Pozitivní účinky mléčných výrobků

Nejlépe stravitelné jsou zakysané mléčné výrobky, obsahující bakterie mléčného kvašení, které jim dávají přidanou hodnotu. Jejich složení umožňuje lepší vstřebávání vápníku a železa.

Mléko obecně přispívá ke zdravému stavu kostí a zubů. Snižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu nebo udržuje přirozenou střevní mikroflóru. Každý den si můžete dát dvě až tři porce mléčných výrobků. Jedna taková porce může obsahovat třeba 250 ml polotučného mléka, 25 g tvrdého sýru či 200 g jogurtu.