Luštěniny - cizrna, fazole, čočka

Luštěniny, kvalitní zdroj sacharidů a bílkovin

S luštěninami se na talíři nejčastěji setkáte ve formě příloh. Běžně se přidávají také do polévek nebo do salátů. Jedí se jako uvařené nebo i syrové a naklíčené. Velké oblibě se těší především mezi vegany a vegetariány, kteří je často konzumují jako hlavní chod. V porovnání s obilovinami luštěniny obsahují nejen samotné sacharidy, ale jsou v nich ve větším množství zastoupeny také kvalitní rostlinné bílkoviny. Jestliže chcete zdravě přibrat, luštěniny vám určitě doporučujeme zařadit do jídelníčku.

Základní druhy luštěnin

Nabídka luštěnin se na pultech českých obchodů neomezuje pouze na hrách, čočku nebo fazole. Dnes se do popředí dostává také cizrna či sója, z níž se vyrábí například oblíbené sojové mléko a tofu, u vegetariánů běžně využívané jako náhražka masa.

Luštěniny se však v českých domácnostech vaří spíše sporadicky, pokud opomeneme hrachovou polévku na Štědrý den nebo ještě známější čočku nakyselo na Nový rok. Je to škoda, jelikož luštěniny obsahují spoustu cenných látek a jejich nabídka je opravdu široká. Jen samotnou čočku zakoupíte například jako zelenou, červenou, žlutou nebo černou. Vybrat si také můžete mezi loupanou a neloupanou variantou.

Kvalitní zdroj sacharidů, bílkovin, vlákniny i minerálů

Až 50 % ze složení luštěnin představují sacharidy. Průměrný podíl bílkovin je přibližně 24 %. Pokud je zařadíte jídelníčku, nehrozí vám vysoký cholesterol, jelikož zde přijímáte bílkoviny, aniž by ve vaší stravě byly zastoupeny živočišné tuky. Množství vlákniny je zde velmi variabilní a pohybuje se v od 5 do 19 %.

Jak připravovat luštěniny

Vaření luštěnin vyžaduje trochu trpělivosti nebo dobrý tlakový hrnec. Doporučuje se luštěniny na několik hodin před vařením namočit do vody, což přispěje k jejich rychlejšímu změknutí při vaření. Především luštěniny se slupkou se vaří delší dobu. Například loupaná červená čočka se dá připravit již během 15 minut.

Velkou výhodou konzumace luštěnin je navození dlouhodobého pocitu sytosti, a to především díky vyššímu obsahu komplexních sacharidů. Ty vám umožní také snáze přibrat, pokud si dopřejete dostatečně velkou porci a k obědu je doplníte třeba ještě krajícem chleba.