Podíl sacharidů a tuků v jídelníčku je velmi individuální. Někdo velmi dobře zdravotně prospívá při vysoko-sacharidovém režimu s omezením tuků, jiný nedá dopustit na ketogenní režim s minimem sacharidů a vysokým příjmem tuků. Já osobně považuji za optimální podíl sacharidů na celkovém energetickém příjmu cca 30-50 %. Při příjmu 2000 kcal to znamená 150-250 g sacharidů., dalších 10-15 % tvoří bílkoviny a 30-50 % zdravé tuky. Pokračování textu Jaké sacharidy zařadit do jídelníčku
Archiv štítku: stravování
Proč nám strava s vysokým glykemickým indexem škodí
Sacharidy jsou pro nás hlavním zdrojem energie, ale zároveň jsou jednou z hlavních příčin obezity a dalších vážných zdravotních problémů. Pro pochopení, proč nám některé sacharidy škodí a jiné prospívají, nám pomohou dva výchozí termíny, ve kterých je dobré se orientovat. Jde o glykemický index a glykemickou nálož. Pokračování textu Proč nám strava s vysokým glykemickým indexem škodí
Sacharidy
Sacharidy (cukry, uhlovodany) jsou pro nás, spolu s tuky, hlavním zdrojem energie. Potřebujeme je pro správné fungování centrálního nervového systému a pro udržování stálé hladiny cukru v krvi (glykémie). Ve formě jaterního a svalového glykogenu tvoří energetickou rezervu organismu. Pokračování textu Sacharidy
Tuky
Tuky (lipidy) patří spolu s bílkovinami a sacharidy k základním makroživinám. Pro zdravého člověka by podíl tuku na celkovém energetickém příjmu měl tvořit cca 25-30 %, pro představu jde o 60-90 g tuku. Příjem tuku by neměl být nižší než 20 % energetického příjmu (cca 45 g). Horní omezení příjmu tuků je značně individuální, někomu může zdravotně svědčit vyšší příjem tuku na úkor sacharidů.
Pokračování textu Tuky
Bílkoviny
Bílkoviny (proteiny) jsou základním stavebním materiálem těla. Tkáně podléhají neustálé degradaci a musí být znovu vytvářeny. Proto je adekvátní příjem bílkovin životně důležitý. Bílkoviny jsou v zažívacím ústrojí působením enzymů rozloženy na základní prvky – aminokyseliny, které můžeme z hlediska jejich potřeby pro náš organismus rozdělit do tří skupin: Pokračování textu Bílkoviny
Výběr potravin pro sestavení „zdravého talíře“
Zásadou zdravého stravování je používání základních, průmyslově nezpracovaných potravin v nejlepší dostupné kvalitě. Při jejich nákupu je potřeba číst etikety se složením potravin, eventuálně dát pozor na čerstvost a zralost. Pokračování textu Výběr potravin pro sestavení „zdravého talíře“
Zdravý talíř
Pojem „zdravý talíř” vznikl před několika lety v USA (www.health.harvard.edu/staying-healthy/healthy-eating-plate). Jde o velmi praktickou pomůcku, která jednoduše demonstruje zdravé stravování. Stačí si představit větší talíř, na který v duchu naskládáme všechno, co se chystáme za den sníst. Pokud se chceme stravovat zdravě, výsledek by měl být následující: Pokračování textu Zdravý talíř
Energetické kuličky
Útlá knížka nabitá energií, tak by se ve stručnosti dala charakterizovat publikace Energetické kuličky s podtitulem Vysokoproteinové recepty pro lepší vitalitu a zdraví. Celá je, jak jinak, o energetických kuličkách. Pro ty, kteří se s nimi ještě nesetkali. Jedná se o směs několika, nejlépe zdravých potravin a přísad vytvarovaných do malých, přibližně 4cm velkých kuliček. Mohou být syrové i tepelně upravené. Pokud potřebujete přibrat na váze nebo rychle doplnit energii jsou pro vás mimořádně vhodné. Třeba k svačině či jen tak mezi jídly jako chuťovka.
Pokračování textu Energetické kuličky
Udržet si váhu nemusí být snadné
Dosáhli jste vysněné hmotnosti a teď přemýšlíte, co udělat pro její udržení? Samotné přibrání je jenom polovina úspěchu. Mnoho lidí tvrdí, že je mnohem těžší si stabilní váhu udržet než se k ní dopracovat. Jestliže jste totiž museli změnit svůj životní styl, snadno propadnete starým návykům. Klíčem k úspěchu je přijmout tolik energii, aby tělo dokázalo všechnu vydat.
Pokračování textu Udržet si váhu nemusí být snadné
Zvyšte svůj denní energetický příjem
Zvýšení hmotnosti bývá mnohdy stejně obtížné, jako její snížení. Rychlé přibírání způsobené konzumací nezdravých pokrmů z fastfoodů není řešením. Pokud chcete přibrat, je potřeba na to jít systematicky. Většina zásad je v podstatě stejná, jako v případě hubnutí. Především je třeba trpělivosti a naučit se spočítat si denní energetický příjem. Jedině tak budete mít možnost svou váhu posunout směrem nahoru.
Pokračování textu Zvyšte svůj denní energetický příjem