Snídani lze označit za nejdůležitější jídlo z celého dne. O tomto tématu už bylo napsáno mnohé, přesto to stále někteří lidé nedodržují. Vynechání snídaně patří mezi velmi špatné návyky, které mohou vést k dalším zdravotním obtížím. Proč tomu tak je, si vysvětlíme v následujícím článku.
Bez kvalitní snídaně to nepůjde
Bez ranní kávy se obejde jen málokdo, ovšem bez pořádné snídaně odchází do školy a do práce stále mnoho lidí. Proč tomu tak je? Mezi nejčastější argumenty patří, že na snídani není čas, nebo po ránu nemají hlad. Ten se však dostaví záhy v podobě kručícího žaludku a bolesti břicha. Abychom hlad rychle utišili, koupíme si u stánku koblížek nebo jinou nezdravou „rychlovku“, kterou doslova zhltneme. Hlad sice na chvíli přejde, ale pocit zasycení trvá jen velmi krátkou dobu, navíc se může dostavit nadýmání a nepříjemný pocit těžkého žaludku. Zkrátka takto je to celé špatně.
Nastartujte svůj den
Jak tedy snídaně má vypadat a proč je tak důležitá? Kvalitní snídaně by měla tvořit přibližně 20 – 25% příjmu celkové denní energie. A především by měla být dostatečně vydatná, hodnotná a vyvážená. Přijde vám to příliš složité? Vězte, že stačí, když si osvojíte pár jednoduchých pravidel.
Důležitou složku snídaně tvoří obiloviny, které obsahují dostatek vlákniny a také sacharidy, jež jsou významným zdrojem energie. Dopřávat bychom si měli též ovoce a zeleninu, ve kterých najdeme podíl vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Jsou nezbytné pro podporu obranyschopnosti organismu. Neměli bychom zapomínat ani na mléčné výrobky s obsahem vápníku a bílkoviny, což jsou zdraví prospěšné látky. Mají vliv na zuby, kosti a kůži. Jestliže vám chutnají zakysané mléčné výrobky, dopřávejte si je, co hrdlo ráčí, protože v sobě ukrývají důležité probiotické mikroorganismy, které chrání střevní mikroflóru před škodlivými bakteriemi a také přispívají k dobrému trávení.
Jednotlivé suroviny nemusíte jíst každý den, naopak skladba jídelníčku by měla být pestrá a můžete tak střídat jogurty s celozrnným pečivem. Zelenina a ovoce tvoří pouze přílohu, nikoliv základ. Výbornou sladkou snídani představuje jogurt s müssli a ovocem (můžete osladit ideálně medem), nebo slanou snídani složenou z celozrnného pečiva (bílé pečivo si také nemusíte zcela odepírat, ale nezasytí tolik, jak celozrnné) a sýru žervé šunku, plátkový sýr nebo cottage, k tomu si nakrájejte zeleninu dle chuti, například okurku, papriku, ředkvičku nebo rajče. Vaše snídaně může být samozřejmě bohatší, vaším cílem je přibrat, proto nemusíte počítat kalorie a občas si můžete dopřát například míchaná vajíčka či omeletu. Ovšem spíše výjimečně.
Aby byla vaše snídaně kompletní, nezapomeňte na dostatek tekutin. Mezi ty se samozřejmě nepočítá káva. Ideální je sklenice čerstvě vymačkané ovocné šťávy nebo čistá vlažná voda, do které můžete přidat ještě kapku citrónu.
Snídaně nám pomůže přibrat
Vynechávání snídaně není vůbec zdravé. Pokud chcete přibrat, rozhodně byste měli snídani věnovat opravdu velkou pozornost. Jestliže tělu nedodáte po ránu dostatek energie, bude ve vašem případě efekt zcela opačný, než u lidí, kteří chtějí zhubnout, tedy budete ubírat na váze. Vydatná snídaně skvěle nastartuje váš metabolismus, zasytí vás na většinu dopoledne (rozhodně však nevynechávejte svačiny). Budete se cítit méně unavení a také se lépe koncentrovat. Opět se řiďte především signály svého těla. Nepřejídejte se, ale ani naopak neodbývejte. Jedině tak se vám podaří přibrat.