Domácí jogurty k svačině

Na svačiny bychom neměli zapomínat

Chcete přibrat, ale zdravým způsobem? V takovém případě byste rozhodně neměli zapomínat na svačiny, které bývají často poněkud opomíjeny. Nepatří sice mezi hlavní jídla, jako je snídaně, oběd a večeře, ale svůj význam mají. Proč jsou svačiny tak důležité, v jakém množství bychom je měli zařadit do jídelníčku a na jaké potraviny se zaměřit? Poradíme vám v následujícím článku.

Nechcete hladovět? Nasvačte se!

Rodiče malých dětí důsledně dbají na to, aby jejich ratolesti dodržovaly svačiny. Možná někteří z nás je mají spojené s dětstvím, avšak v dospělosti na ně často zapomínáme. Svačiny jsou důležité pro každého, ať už chcete zhubnout, nebo naopak ve vašem případě přibrat. Pomáhají nám udržet si stabilní hladinu cukru v krvi. A jsou to právě ony, díky kterým nemáme hlad. Mezi obědem a večeří bývá obvykle hodně dlouhá pauza, která může trvat i šest hodin. A tak dlouho bychom být bez jídla rozhodně neměli. Obdobné je to v dopoledních hodinách.

Každý den byste si měli mezi hlavními jídly dopřát alespoň dvě svačiny. Jestliže se vám dlouhodobě nedaří přibrat, mohou být klidně i tři. Důležitá je ovšem pravidelnost a rozumné množství.

Obecně platí, že svačiny by měly dohromady tvořit 20 % denního příjmu. To jsou statistiky, které se obvykle týkají lidí, co chtějí zhubnout nebo si udržet stávající váhu. Při podváze můžete tento poměr o něco zvýšit.

Není nutno je rozdělovat přesně „půl na půl“. To ani nejde, dopoledne může být o něco vydatnější nežli v odpoledních hodinách. Důležité je, abyste nepociťovali hlad, žádné pocity prázdného žaludku. Svačiny vám dodají potřebnou energii a budete se cítit mnohem lépe.

Jak by měla svačina vypadat?

Některé z vás asi napadne ovoce, zelenina a jogurt. Svačiny však mohou být mnohem rozmanitější. Máte velkou výhodu především v tom, že nepotřebujete počítat doslova „každou kalorii“. Neomezujte se pouze na ovoce a zeleninu, ale dopřejte si kombinaci bílkovin a sacharidů. Co to v praxi znamená? Místo jednoho jablka si udělejte ovocný salát, do kterého přidejte tvaroh nebo jogurt, můžete lehce osladit například medem a přidat müssli. Ovoce samo o sobě příliš nezasytí, avšak dá vám potřebnou energii. Výborné jsou zeleninové saláty s kouskem masa, vajíčka nebo tuňáka. Dopřát si lze také kousek chleba s domácí pomazánkou, šunkou a sýrem. Nízkotučným produktům se raději vyhýbejte.

Obecně platí, že za den by každý z nás měl zkonzumovat 600 – 750 g ovoce a zeleniny. Ovoce by mělo z tohoto množství pokrývat zhruba polovinu. Nutriční hodnotu svačiny přizpůsobte fyzické aktivitě. Pokud celý den sedíte v kanceláři, vystačíte si s banánem, případně müssli tyčinkou. V případě, že máte více pohybu, dejte si vydatnější svačinu.

Dělejte si svačiny do práce

Stejně, jako svým dětem připravujete svačiny do školy, udělejte si je také sobě. Nespoléhejte na to, že si o polední pauze něco koupíte, případně zaskočíte do pekárny naproti. Obvykle na to zapomenete nebo nebudete mít čas. Pokud však budete mít svačinu již hotovou a po ruce, nemáte důvod si ji nedat. Přibírejte zdravě a pomalu, buďte trpěliví a dbejte na pestrou životosprávu.