Oběd na stole

Potřebujete nabrat? Bez oběda to nepůjde

Oběd patří mezi hlavní jídla hned vedle snídaně a večeře. Rozhodně bychom jej neměli vynechávat. Z čeho by se měl skládat a jakým pokrmům se raději vyhýbat? Pokud chcete přibrat, dbejte na to, aby byl dostatečně vydatný a především výživově hodnotný. Neodbývejte se a udělejte si na jídlo čas. Poradíme vám, jak by mělo hlavní jídlo uprostřed dne vypadat.

Jezte pravidelně, kvalitně a pomalu

Ideální čas na oběd je přibližně v poledne. Samozřejmě záleží především na tom, v kolik hodin vstáváte. Pokud snídáte v šest hodin, můžete obědvat již mezi 11. a 12. hodinou. V případě, že si přispíte a snídáte kolem osmé až deváté hodiny, odložte raději oběd na pozdější dobu (maximálně však kolem 14. hodiny), abyste stihli mezitím ještě jednu svačinu. Vyhraďte si na toto jídlo alespoň půl hodiny, je totiž důležité nejen vybírat vhodné pokrmy, ale také je pomalu konzumovat.

Bohužel mnoho lidí na oběd nemá dost času kvůli pracovnímu vytížení. Někteří využívají pauzu na oběd k jiným činnostem a dají si nějakou „rychlovku“. To je samozřejmě špatně, ať už chcete přibrat, nebo zhubnout, oběd si zkrátka zaslouží vaši pozornost.

Jak vydatný má oběd být?

Výživoví poradci se shodují na tom, že oběd by měl tvořit přibližně 30 – 35 % z celkového denního příjmu. Vy se raději držte té horní hranice, i když přesně to spočítat nelze. Jídlo uprostřed dne nemusí být tak lehké, jako večeře, ani energeticky vydatné, jako snídaně. Dokonce dává určitý prostor k tomu si občas zahřešit. Pokud dostanete chuť na klasickou českou kuchyni, například svíčkovou, jednou týdně si ji klidně dopřejte. To platí zejména o víkendech. Každý den si ovšem takto těžká a hůře stravitelná jídla raději nedávejte. Je pravda, že se po nich přibírá velmi dobře, nicméně není to nic zdravého a dosáhnete tím především těžkého žaludku a dlouhého zasycení.

Na jaké jídlo se zaměřit?

Jako každé jídlo také oběd by měl mít obsahovat vyvážený poměr jednotlivých živin, kterými jsou bílkoviny, tuky a sacharidy. Neměli bychom však zapomínat také na velmi důležitou vlákninu a vhodný nápoj. Právě vláknina bývá často opomíjena. Ta je obsažena v zelenině, která by měla tvořit přílohu k obědu. Vytvořit si tak vyvážený oběd není zcela jednoduché. Zkuste se řídit jednoduchým pravidlem. 1/3 talíře tvoří zelenina, ve stejném poměru si naložíme přílohu (brambor, rýži, těstoviny a jiné) a zbytek pak představuje nejčastěji maso, tedy důležitý zdroj bílkovin a tuků, které jsou v případě přibírání zásadní.

Lidé, kteří chtějí zhubnout, často vynechávají přílohy. Jestliže chcete nabrat na váze zdravou cestou, zaměřte se na všechny důležité složky, které by měl oběd mít. A vaše porce může být i trochu větší, ovšem nesmíte se do jídla nutit ani přejídat, aby vám nebylo špatně. Doporučujeme zaměřit se také na polévky, které by měly být součástí hlavního jídla. Pokud si však dáte polévku, zmenšete porci hlavního jídla. Některé polévky jsou tak vydatné, že vás zcela zasytí (například gulášovka či smetanové polévky).

Nebojte se závodních jídelen

Odborníci se shodují na tom, že lidé se často zbytečně obávají stravovat se v závodních jídelnách. Místo toho chodí do restaurace, což je často nejen drahé, ale také neefektivní. V restauraci strávíte mnohem delší dobu, navíc výběr poledního menu bývá často omezený. Naopak v závodních jídelnách jsou rozmanitější pokrmy s možností nabrat si salát dle svého uvážení. Závodní jídelny bývají součástí větších společností, za půl hodiny jste najedení a ještě ušetříte. Navíc tyto pokrmy jsou vařené podle norem, stejně jako u školního stravování.