Semínka přestavují zajímavou alternativu k ořechům. Pokud už vás oříšky omrzely nebo jenom hledáte jiný zdroj kvalitních nenasycených mastných kyselin, tak můžete začít zobat. Semena jsou bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály. Dají se jíst nejen syrová, ale i tepelně upravená. Běžně se využívají také k výrobě rostlinných olejů.
Pozitivní účinky semínek na náš organismus
Pokud zařadíte semínka do svého jídelníčku, podaří se vám nejen zdravě přibrat, ale jejich konzumace se odrazí i v kvalitě vašich vlasů, nehtů nebo pokožky. Obsahují především omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které dokáží snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Dále chrání cévy nebo představují účinnou prevenci proti ateroskleróze.
Co se týká minerálů, tak jsou semena bohatá například na vápník a zinek. Z vitamínů jsou zastoupeny především vitamíny A nebo E. Záleží zde samozřejmě i na konkrétním druhu semínek, který si vyberete. Ideální je semena střídat. Volit můžete mezi loupanými a neloupanými.
Jaká si vybrat
Semínka dnes zakoupíte v každém obchodě se zdravou výživou i v supermarketu. Mezi ta nejznámější patří dýňová nebo slunečnicová. Běžně se používají také k lisování olejů. Lžíci slunečnicových semínek částečně nahradíte za studena lisovaným slunečnicovým olejem. Pozor ale, budete ochuzeni o některé vitamíny, minerály a především o vlákninu, kterou olej na rozdíl od semen neobsahuje. Mezi další známé druhy semen patří sezamová, lněná nebo třeba mák.
Na co si dát při konzumaci pozor
Drobná semínka jen těžko rozkoušete a trávícímu traktu se je pak nedaří rozmělnit. Mohou tedy tělem projít netknutá. Abyste měli jistotu, že se z nich vstřebá co nejvíce cenných látek, vyplatí se mák, lněná semínka nebo ta sezamová umlít. Poté s jejich trávením nesouvisejí žádné problémy. Nemelte je však do zásoby, jelikož by vám mohla žluknout.
Dobrý pozor si dávejte na kvalitu semínek také při jejich nákupu. Následně je uchovávejte v dobře uzavřených vzduchotěsných nádobách nebo v mrazáku, abyste zabránili plesnivění.