Veverka pojídá lískové oříšky

Ořechy – výborní pomocníci pro přibírání

Ořechy by měly být součástí každého zdravého a vyváženého jídelníčku. Můžete si je dopřát každodenně, jelikož obsahují kvalitní nenasycené mastné kyseliny, které například snižují hodnotu škodlivého LDL cholesterolu, působí příznivě na srdce a cévy. Nachází se v nich také některé vitamíny, minerály a vláknina.

S ořechy snadno přiberete

Pokud hubnete, musíte si hlídat množství ořechů, které denně sníte, jelikož jsou tvořené především tuky a mají tak vysokou energetickou hodnotu. Obecně se doporučuje 1 lžička ořechů ke každému jídlu. 100 gramů vlašských ořechů představuje přibližně 693 kcal, 63 g tuků, 16 g bílkovin a 14 g sacharidů. Když se naopak snažíte kila přibírat, jsou ořechy zdravým způsobem, jak svou hmotnost zvýšit. V porovnání s běžnými sladkostmi mají totiž mnoho pozitivních dopadů na náš organismus.

Jaké ořechy si vybrat

Ořechy dnes zakoupíte v celé škále druhů. Ty spolu můžete libovolně kombinovat podle chuti. Oblíbené jsou vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, pekanové, makadamové, kešu nebo para. Každý druh má trochu jiné složení. Všechny ale z větší části tvoří nenasycené mastné kyseliny (omega-3 a omega-6). Výjimku mezi nimi představuje pouze kokosový ořech, který obsahuje větší množství nasycených mastných kyselin.

Ořechová jádra jsou také bohatá na bílkoviny a částečně tak dokáží vykompenzovat jejich příjem ze živočišných zdrojů. Jsou též zdrojem některých vitamínů a minerálů (vitamíny B, E, hořčík, železo nebo vápník). Obsahují vlákninu a antioxidanty.

Stravitelnost ořechů

Co se týká úpravy ořechů, tak ideální jsou ořechy v přírodní podobě – pouze vyloupané a nijak neupravované. Pro lepší stravitelnost je můžete nadrtit nebo krátce spařit horkou vodou. Pražené ořechy v čokoládě i v dalších sladkých či slaných polevách už nejsou tak nutričně hodnotné, jelikož právě proces pražení je znehodnocuje. Například známé solené arašídy nejsou ideálním pamlskem, jelikož obsahují jenom minimum prospěšných látek. Hojně jsou v nich však zastoupeny nasycené mastné kyseliny a nezdravé množství soli, která přispívá k zadržování vody v těle a má i další neblahé účinky na náš organismus.