Zelenina a modelka

Zelenina – nezapomínejte na ni

Pravidelná konzumace zeleniny je velmi důležitá. Dokáže totiž vyvážit některé nezdravé stravovací návyky. Zeleninu můžete jíst syrovou nebo tepelně upravenou. Když ji vybíráte, preferujte sezónní, která tělu svědčí nejvíce. I u zeleniny je samozřejmě důležitá pestrost, její druhy proto střídejte.

Doplňte vitamíny, minerály a vlákninu

Ať už přibíráte nebo dodržujete redukční jídelníček, doporučuje se sníst až 500 gramů zeleniny denně, přitom zelenina nebo ovoce by měly být součástí každé vaší porce. Zeleninu z velké části tvoří voda (některé druhy až z 90 %). Obsahuje velmi málo sacharidů, téměř žádné tuky ani bílkoviny. Obzvlášť zelené druhy, například okurka, brokolice nebo salát, dodají jen minimum energie. V zelenině je ve značném množství zastoupena vláknina, vitamíny a minerály.

Jestliže se snažíte přibrat, dbejte na pestrost na svém talíři, ale zároveň si vybírejte sladší a energeticky přínosnější druhy zeleniny (například papriky, rajčata, mrkev, červenou řepu nebo třeba brambory – ty díky vyššímu obsahu škrobu dodají více sacharidů).

Salát k obědu sice zasytí, nepřijmete s ním ale mnoho energie. Proto ho vždy doplňte kvalitními bílkovinami, tuky a sacharidy. Jako zdroj bílkovin zde poslouží třeba maso nebo vejce, tuky je ideální zvolit ve formě semínek nebo rostlinných olejů. Ze sacharidových zdrojů doporučujeme například pečivo, brambory nebo rýži.

Proč zařadit zeleninu do jídelníčku

Konzumace dostatečného množství zeleniny působí na tělo příznivě. Díky vysokému obsahu vlákniny je účinnou prevencí proti zácpě a chrání také před rakovinou tlustého střeva. Ačkoliv nadměrné pojídání zeleniny může paradoxně způsobit nadýmání.

Zelenina má také nízký glykemický index a nezpůsobuje vysoké výkyvy hladiny krevního cukru. Další pozitivní účinky se pojí s obsaženými vitamíny – například vitamín C je skvělou prevencí před nachlazením, vitamíny skupiny B pozitivně ovlivňují nervovou soustavu a vitamín E patří mezi významné antioxidanty.

Najděte pro zeleninu místo na svém talíři. Ačkoliv tělu dodá jen málo energie, dokáže mu prospět v mnoha dalších oblastech.