O tom, jak je důležitá snídaně a oběd, jsme již psali. Nyní se zaměříme na třetí hlavní jídlo dne, kterým je večeře. Možná budete překvapeni, ale večeře by měla být stejně rozmanitá a energeticky hodnotná, jako snídaně. Jak by toto večerní jídlo mělo přesně vypadat, na jaké potraviny se zaměřit, a kterým se naopak vyhnout? To vše se dozvíte v následujícím článku.
Kdy je správný čas na večeři?
Univerzální čas na večeři neexistuje. Vyhněte se mylné představě o tom, že po páté hodině bychom neměli jíst. Výživoví poradci se shodují na tom, že večeře by se měla řídit naším denním rytmem a také časem, kdy jdeme spát. Poslední jídlo dne bychom měli konzumovat přibližně 3 až 4 hodiny před spánkem. Do té doby jej řádně strávíme a navíc pořád trvá pocit zasycení.
Nejčastěji tedy večeříme kolem 18. až 19. hodiny. V případě, že chodíte pozdě spát, dejte si kolem deváté hodiny ještě malou svačinku, nebo druhou večeři chcete-li, například v podobě zeleniny, nízkotučného kefíru nebo jogurtu. Mléčné výrobky jsou na noc velice vhodné, protože tělo během spánku lépe využije vápník, který obsahují.
Dbejte na to, co jíte
Večeře by měla tvořit přibližně 25 % z celkového energetického příjmu. Dbejte na to, aby byla kompletní a výživově hodnotná. Pokud se dobře nenajíte, můžete pociťovat hlad ještě dřív, než půjdete spát. Večerní pokrm musí být vydatný, aby nás zasytil až do rána, ale nikoliv těžký a špatně stravitelný. Skladbu jídelníčku bychom měli měnit, aby byl dostatečně pestrý.
Jak by tedy večeře měla vypadat?
Základem je zelenina a bílkoviny, například šunka, sýr, luštěniny. Tyto pokrmy můžete doplnit pečivem, doporučujeme celozrnné, které je výživově bohatší, než světlé. U teplých pokrmů pak přílohu tvoří rýže, těstoviny a brambory. Skvělé jsou také saláty, ovšem nezapomínejte na přílohy. Pokud si dáte zeleninový salát, dejte si k němu kus chleba nebo celozrnné housky, bílkoviny jsou obsaženy v kuřecím mase. Zelenina je vhodná jako příloha i hlavní chod.
Večeře mohou být teplé i studené. Opět je vhodné obě varianty střídat podle času i chutě. Z teplých pokrmů doporučujeme polévky, které zasytí a navíc obsahují vše, co naše tělo potřebuje. Když vaříte polévku, dejte do ní od všeho něco, tedy maso, zeleninu, trochu olivového oleje a hrst čerstvých bylinek. Maso lze nahradit vajíčkem a jako přílohu kromě pečiva lze zvolit kuskus, bulgur, pohanku, čočku či nudle.
Které potraviny nejsou k večeři vhodné?
Jsou potraviny, které bychom si večer měli raději odříkat. Vyhýbejte se těžkým a tučným pokrmům, vhodné nejsou také chipsy, oříšky, majonéza a sladkosti, které si raději nechte k snídani. Večeře by měla uspokojit pocit hladu a dodat organismu dostatek energie, tuky a cukry je však vhodné omezit. Je velmi nepříjemné usínat s pocitem plného žaludku, navíc to může negativně ovlivnit kvalitu vašeho spánku.