Podváha může být příznakem onemocnění, resp. jeho důsledkem. Nicméně i podváha sama o sobě přináší některá zdravotní rizika. S jakými zdravotními riziky je tedy podváha spojena? Jak mohou být závažná?
Podváha organismu rozhodně neprospívá.
Pokud trpíte podváhou, tzn. vaše BMI je nižší než 18,5, máte až dvakrát větší riziko úmrtí než člověk, jehož BMI je v normě – mezi 18,5 až 24,9. Dokonce je toto riziko 1,3krát vyšší než u lidí, kteří trpí obezitou I. stupně (jejichž BMI je vyšší než 30) a 1,2krát vyšší než u lidí, kteří trpí obezitou II. stupně (jejichž BMI je vyšší než 35).
Podváha významně ovlivňuje složení těla
Nebezpečí podváhy spočívá v ovlivnění množství svalové, tukové i kostní tkáně. Pokud trpíte podváhou, budete mít pravděpodobně méně svalů i tukových zásob, a ovlivněna bude i vaše kostní tkáň. Tento stav významně ovlivňuje fungování vašeho těla.
Množství svalové tkáně v těle má vliv na fungování imunitního systému. Důsledkem nízkého podílu svalové hmoty v těle je oslabení imunitního systému. Jeho projevy je zvýšena náchylnost k běžným infekcím, jako je chřipka či nachlazení, a snížená schopnost těla nemoci překonávat. Pokud máte nízký podíl svalové tkáně v těle, schopnost Vašeho těla dlouhodobě odolávat při chronických onemocněních je také snížena.
Podváha je spojena i s nižším podílem tukové tkáně v těle. Tuková tkáň je důležitá jako energetická rezerva, a to zejména pro případy zvýšené potřeby energie. K té dochází například v nemoci. Snížené množství tukové tkáně tak může ovlivnit schopnost vašeho těla překonávat i běžná onemocnění. A nejen to. Tuková tkáň v těle zajišťuje správnou termoregulaci a ochranu vnitřních orgánů, zejména ledvin, které jsou díky tukovému obalu bezpečně uloženy v dutině břišní.
Přiměřené množství tukové tkáně v těle je důležité i pro hormonální rovnováhu těla. Nedostatek tukové tkáně ovlivňuje hladiny a rovnováhu hormonů důležitých pro zachování menstruačního cyklu ženy. Podváha proto může být spojena s narušením menstruace až amenoreou (nepřítomností menstruace), a tak i s problémy s plodností ženy.
Řešením je vyvážená strava a docílení přiměřené tělesné hmotnosti
Prevencí sníženého množství svalové a tukové tkáně je energeticky a nutričně vyvážený jídelníček, který tělu zajistí dostatek základních živin i nezbytných mikronutrientů. Základními živinami jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. Jednotlivé živiny mají v jídelníčku své místo. Dostatečný příjem bílkovin je například důležitý pro tvorbu hormonů a enzymů důležitých pro správný „chod“ organismu, stejně tak jako pro bezproblémové hojení ran a schopnost těla zamezit vzniku infekce. Tuky obsahují esenciální mastné kyseliny, které tělo není schopno samo vytvořit. Ty hrají význam například při prevenci onemocnění srdce a cév. Sacharidy jsou zase základním zdrojem energie pro činnost veškerých buněk a tkání v lidském těle.
Mikronutrienty – nezbytné pro plné zdraví
Mikronutrienty jsou minerální látky a vitamíny. Pokud trpíte podváhou, která nevznikla v důsledku nějakého onemocnění, je pravděpodobné, že je vaše strava nevyvážená a tělo nemá dostatek všech látek, které potřebuje. Riziky tohoto nedostatku jsou osteoporóza, anémie nebo zhoršená kvalita pleti, kvalita vlasů i jejich ztráta.
Jedním z rizikových faktorů vzniku osteoporózy je právě nedostatečný příjem potřebných minerálů, konkrétně vápníku. Osteoporóza je patologické řídnutí kostí, které je příčinou jejich větší křehkosti, a tím i jejich větší náchylnosti ke zlomeninám. Příjem vápníku je stěžejní v období od narození do rané dospělosti, přibližně do 22 let. Od 30 let věku jsou zásoby vápníku tělem postupně čerpány. Pokud nejsou zásoby vápníku dostatečné, vzniká riziko osteoporózy. Prevencí vzniku osteoporózy je dostatečný příjem vápníku v denní doporučené dávce 800 mg. Tu představuje například 100 g tvrdého sýra. Významným zdrojem vápníku je mák. Důležitou roli v prevenci osteoporózy hraje i pravidelný pohyb, který stimuluje potřebnou výstavbu kostních trámců uvnitř kosti a pomáhá tak zvyšovat pevnost kostí.
Obsah vápníku v některých potravinách
Název potraviny | Vápník Ca (mg/100g) | Název potraviny | Vápník Ca (mg/100g) |
Koření, tymián, sušený | 1890 | Chléb pšeničný bílý | 97 |
Mléko sušené, polotučné | 1226 | Smetana ke šlehání, 30 % tuku | 87 |
Sýr, Eidam, 30 % t. v s. | 952 | Fazole bílé, vařené v nesolené vodě | 84 |
Sýr, tavený, nízkoenergetický, Lipno, 30 % t. v s. | 750 | Chléb pšenično-žitný, Šumava | 27 |
Mléko plnotučné | 124 | Brambory zimní | 10 |
Mléko polotučné | 124 | Pivo světlé, výčepní, 10 % | 2 |
Mléko nízkotučné (odtučněné) | 124 | Olej slunečnicový | 0 |
Zdroj: ©On-line databáze složení potravin ČR, verze 5.15. http://www.nutridatabaze.cz.
reklama
Podváha může ovlivnit i složení krve
Pokud je Váš jídelníček nevyvážený a neobsahuje dostatek tělu potřebných živin, může dojít až ke vzniku anémie. Anémie, neboli chudokrevnost, je stav, kdy tělo není schopno dodávat dostatečné množství kyslíku tkáním, a to z důvodu nedostatečného množství červeného krevního barviva – hemoglobinu. Projevy onemocnění jsou únava, malátnost, slabost, hučení či pískání v uších a dušnost.
Pro dostatek hemoglobinu v krvi je stěžejní příjem železa, vitamínu B12 a kyseliny listové v potravě. Základ prevence je především v konzumaci potravin, které tyto látky obsahují. Doporučená denní dávka 14 mg platí pro železo, 2,5 μg pro vitamín B12 a 200 μg pro kyselinu listovou.
Obsah železa v některých potravinách
Název potraviny | Železo Fe (mg/100g) | Název potraviny | Železo Fe (mg/100g) |
Majoránka sušená | 374,2 | Arašídy | 3,0 |
Játra vepřová | 15,3 | Maso kuřecí, stehno, s kůží | 2,6 |
Prášek kakaový | 8,0 | Víno šumivé, sekt | 1,3 |
Čočka | 5,0 | Brambory zimní | 0,3 |
Droždí lisované | 3,8 | Jogurt bílý, 3,5 % tuku | 0,1 |
Špenát | 3,3 | Mléko polotučné | 0 |
Zdroj: ©On-line databáze složení potravin ČR, verze 5.15. http://www.nutridatabaze.cz.
Mikronutrienty hrají ve fungování našeho těla roli i v jiných rovinách. Jedním z úkolů mikronutrientů je chránit naše tělo před volnými radikály, které, ač v těle přirozeně vznikají, našemu tělu škodí. Důsledkem mohou být například předčasné projevy stárnutí. Nejvýznamnějšími antioxidanty jsou vitamíny A, C, E, dále zinek a selen. Jejich nedostatek bývá s podváhou spojen, a je tak spojen i se vznikem zdravotních problémů. Nedostatek vitamínu A navíc může ovlivnit kvalitu pokožky, vlasů a nehtů, ale i zraku. Nedostatek vitamínu C ovlivňuje ještě kvalitu pojivové tkáně – vede tak k problémům s dásněmi a v extrémních případech až k vypadávání zubů.
Nejúčinnější prevencí potíží, které tento článek popisuje, je příjem vyvážené a pestré stravy, ale i udržení přiměřené hmotnosti. Nejjednodušším návodem je najít rovnováhu mezi energetickým příjmem a pohybovou aktivitou – i ta hraje důležitou roli v prevenci vzniku onemocnění. Rozhodně vám pomůže, pokud se budete vyhýbat jakýmkoli extrémům, ať už se jedná o otázky stravování, nebo o otázky týkající se pohybových aktivit.
Autorka článku: Mgr. Veronika Pavlová
nutriční terapeutka, laktační poradkyně
web: www.zdravijehobby.eu